Vare sig vi önskar det eller inte är julfesternas tid nära. Något somliga kan se på som förlustelser och andra som förpliktelser. Det finns några saker att tänka på kring inköp av julgåva samt vid planering av julfest.
Om arbetsgivaren planerar att vara julgenerös och samtidigt inte vill låta de anställda förmånsbeskattas för julgåvan gäller priset 450 kronor inklusive moms per anställd. Dock exklusive fraktkostnad för julklappen. Om värdet överstiger 450 kronor blir klappen skattepliktig från första kronan enligt skatteverket. Överskjutande skattepliktig del av klappen blir avdragsgill som personalkostnad, med tillägg av att momsen inte blir avdragsgill.
Det måste även vara en materiell gåva som inte får överlämnas i check, postväxel, sedlar eller mynt, då blir gåvan direkt skattepliktig. Alltså får inga kontanter slås in i paketet. Det fungerar dock att ge bort presentkort, som inte går att byta mot pengar för att bibehålla skattefriheten.
Det fungerar även att ge bort en julgåva i form av ett presentkort som ger rätt till rot- eller rut-arbete. Att den typen av presentkort även ger en skattereduktion ska inte påverka värdet av den skattefria gåvan.
Gåvor till hjälporganisationer vid jultider
Om en arbetsgivare vill lämna ett bidrag per anställd till en hjälporganisation istället för en julgåva till personalen är reglerna mindre generösa och arbetsgivaren ges inget avdrag.
Vill en anställd frivilligt avstå sin gåva och skänka pengarna till en hjälporganisation likställs beloppet som lön som får ligga som grund för både skatt och sociala avgifter och måste tas upp på den anställdes kontrolluppgift. Arbetsgivaren får dock avdrag på beloppet som för en lön.
Julgåva till kunder
Huvudregeln är att julgåvor till kunder inte är avdragsgilla. Avdrag medges dock för enklare reklamgåvor av obetydligt värde, om gåvorna har direkt anknytning till företagets verksamhet eller är enklare presentartiklar. Vanligtvis är dessa försedda med företagets logotyp och får inte lämnas till någon enstaka, utan till ett större antal kunder för att vara avdragsgilla. Ett avdragspris för reklamgåvor får inte överstiga 180 kr plus mervärdeskatt enligt samma regler som gäller för representationsgåva. Även om vissa önskar slå på stort, så kan dyrare gåvor betraktas som muta och bör undvikas.
Julbord och julfest
Arbetsgivaren har även möjlighet att hålla julfest för anställda som en skattefri förmån för den anställda, om det handlar om intern representation såsom en personalfest. Arbetsgivaren kan då få avdrag för momsdelen.
När det gäller kringkostnader för samma fest, såsom musikunderhållning, medges dock avdrag med 180 kronor exklusive moms per person. Avdrag medges även för julgäster, såsom pensionerade anställda och anställdas familjemedlemmar som deltar runt julbordet. Det får emellertid inte bli för påkostat utan ska ses som mindre personalvård och inte personlig gästfrihet.
Julbord för kunder
Julborden för kunder kan i år inte dras av som en skattefri representationsutgift med avdrag för 90 kr per person och tillfälle, eftersom reglerna kring representation har avskaffats från och med 1 januari 2017.
Däremot kan momsen på underlaget på maximalt 300 kronor exklusive moms med högst 36 kronor per person dras av om det handlar om mat och alkoholfri dryck.
Om det ingår snaps eller annan alkohol vid julbordet kan företagaren beräkna momsavdraget med hjälp av en schablon. Enligt schablonen får företagaren avdrag för moms på 46 kronor per person och tillfälle under förutsättning att kostnaden överstiger 300 kronor exklusive moms per person. I detta fall måste även debiterad moms vara minst 46 kronor per person och tillfälle för att kunna dras av. Representationskostnaden på 300 kr är dock inte avdragsgill.
God Jul – Gott Nytt År!