Blogg - Ekonominytta

Klicka på rubrik eller "FORSÄTT LÄS MER" för att läsa hela blogginlägget!

Momsplikt för inhyrda konsulter hos sjukvården

Till förtret och oro för fler företagare inom den medicinska sjukvården ställs nu krav från skatteverket att även dessa företag måste betala moms för sin försäljning.

Det har sedan lång tid varit momsfritt inom sjukvården, vilket efter en dom i högsta förvaltningsdomstolen den 7 juni 2018 (HFD 2018 ref. 41) bidrog till ändringen om momsplikt.

Nu blir det alltså momsplikt för vårdföretag som hyr ut sig själva som t ex läkare, sjukgymnast eller psykolog till en vårdmottagning. Det har ingen betydelse att det erbjuder en momsfri medicinsk tjänst, utan att de hyr ut sig själva till en vårdmottagning. Utgångspunkten vid bedömning om en tjänst utgör sjukvård eller uthyrning av personal är om vården bedrivs vid en vårdmottagning. Mer rättslig vägledning syns här.

Tillämpningen av momsplikt för dessa konsulter, det vill säga att de måste lägga på moms på sina kundfakturor till vårdcentraler redovisa och betala moms till skatteverket, börjar från och med den 1 juli 2019. De får i samband med det även möjlighet att dra av moms.

De vårdföretagen måste därför momsregistrera sig hos skatteverket. Det kan göras antingen via verksamt.se eller på blankett ändringsanmälan (SKV 4639) hos skatteverket

Förändringar av regeringens vårbudget 2019
Inkomstdeklaration 1 - När ska inkomstdeklaration ...

Relaterade inlägg

Somhemma
Din redovisningsbyrå i Stockholm
Follow us

Copyright © 2003 - 2023 All rights reserved Somhemma Din Redovisningsbyrå. Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.