Blogg - Ekonominytta

Klicka på rubrik eller "FORSÄTT LÄS MER" för att läsa hela blogginlägget!

Sänkt aktiekapital - vad blir aktiekapitalet?

​Flera mindre företag har önskat sig ett sänkt aktiekapital och nu blir gränsen för lägsta aktiekapital sänkt från 50 000 kr till 25 000 kronor som en julklapp att öppna efter årsskiftet.

Ändringen kommer träda i kraft och börja gälla från och med 1 januari 2020.

Förra ändringen från 100 000 kronor till 50 000 kr skedde år 2010. Många sänkte vid det tillfället sitt registrerade aktiekapital från 100 000 kr till 50 000 kr.

Troligen kommer det ske även denna gång. Många tjänste- och kunskapsföretag har inget behov att ha ett större aktiekapital.

Det kan leda till personligt betalningsansvar i alla företagsformer om en verksamhet missköts. Däremot blir bolaget en juridisk person och ägarna slipper ett personligt betalningsansvar i aktiebolag på en gång om de driver företaget väl.

I enskild näringsverksamhet blir den som drivet företaget personligt ansvarig direkt. Det finns även en viss investeringsmöjlighet att starta ett aktiebolag.

Regeringen vill hålla sig mer i balans med de kapitalgränser som redan finns ute i Europa samtidigt som de ger fler mindre företag möjlighet att starta och ändra företagsform.
Av 28 medlemsländer i Europa har 18 av dem, 1 Euro som lägsta aktiekapital, så 25 000 kronor blir i det perspektivet inte särskilt lågt.


Stödåtgärder företag - Vilka stödåtgärder finns un...
Skatteplanering före nyår - Vad är skatteplanering...
Somhemma
Din redovisningsbyrå i Stockholm
Follow us

Copyright © 2003 - 2023 All rights reserved Somhemma Din Redovisningsbyrå. Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.