Blogg - Ekonominytta

Klicka på rubrik eller "FORSÄTT LÄS MER" för att läsa hela blogginlägget!

Stödåtgärder företag - Vilka stödåtgärder finns under covid 19- fasen?

​Regeringen har som säkert många läst gått in med stödåtgärder för företag då fler branscher fått eller kan komma att få det tuffare på grund av covid​

  • Företagen ges bland annat stöd med sänkta arbetsgivaravgifter.

För kommande arbetsgivaredeklaration 14 april, så har regeringen gett möjlighet till sänkt arbetsgivaravgift för maximalt 30 anställda och på lön som uppgår till 25 000 kronor.

Det som vill ta ut en lön och endast betala ålderspensionsavgift på 10,21 % mot tidigare 31,42 % måste alltså ta ut en maximal lön på 25 000 kr.

Denna tillfälliga sänkning ska träda i kraft den 6 april, så därefter kan arbetsgivaredeklarationen 14 april redovisas för lön som tagits ut under mars månad och regleras för dem som tagit en lägre lön med maximalt 25 000 kr. ​

För den som redan tagit ut en högre lön i mars, har tid att reglera sin lön kommande månad, för att få lägre arbetsgivaravgifter.

Denna tidsbegränsade nedsättning av arbetsgivaravgifter ska gälla från imorgon den 30 mars – 30 juni 2020.

  • De företag som drabbas ekonomiskt av coronaviruset kan ansöka om tillfälligt anstånd med betalning av arbetsgivaravgifter, avdragen skatt och moms.

Betalningen kan skjutas upp i ett år från beslutsdatumet. Anståndet gäller för upp till tre redovisningsperioder mellan januari och september 2020.

Snabbast beslut från skatteverket kring detta är om ni ansöker först imorgon den 30 mars via den digitala e-tjänsten/ Mina sidor.

De företag som kan betala skatter och moms direkt bör inte skjuta på betalningen, då det kan bli mycket tuffare med dubbel betalning i framtiden och tillkommande kostnadsränta och anståndsavgift.

  • Stöd för korttidsarbete gäller endast för anställda och fåmansbolagsägare (inte enskilda näringsidkare), det vill säga möjlighet till ledighet med lön. Läs mer om det hos tillväxtverket.


Enskilda näringsidkare

  • Regeringen har föreslagit att ändra reglerna om periodiseringsfonder för enskilda näringsidkare.

Enskilda näringsidkare ges möjlighet att sätta av 100 % av den skattepliktiga vinsten i en Periodiseringsfond (annars 30 %), så det inte ger någon skatt att betala alls för år 2019.

Även detta bör göras med eftertanke, om möjlighet finns att betala. Om du vet att du får framtida förluster, så kan du dock kvitta dessa genom att återföra denna periodiseringsfond.

Än så länge har inte mitt skatteprogram fått en uppdaterad version för detta, men om det skulle bli aktuellt/av intresse för någon, så ska jag följa upp när den versionen av programmet och regeringen förslag går igenom. 

  • Enskilda näringsidkare behöver bara betala ålderspensionsavgift 10,21 % underlag upp till 100 000 kr för år 2020. Resterande inkomst över 100 000 kr blir med fulla egenavgifter för dem som inte ännu är pensionärer.
  • Tillfällig rabatt för hyreskostnader i utsatta branscher. Förslaget är att staten står för 50 procent av hyresnedsättningen och upp till 50 procent av den fasta hyran. Stödet gäller från 1 april – 30 juni 2020 och kan sökas i efterhand.

Mer att läsa finns hos verksamt.se.

När du inte längre vill ha anstånd med skattebetal...
Sänkt aktiekapital - vad blir aktiekapitalet?

Relaterade inlägg

Somhemma
Din redovisningsbyrå i Stockholm
Follow us

Copyright © 2003 - 2023 All rights reserved Somhemma Din Redovisningsbyrå. Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.