Blogg - Ekonominytta

Klicka på rubrik eller "FORSÄTT LÄS MER" för att läsa hela blogginlägget!

Skatteplanering 2020 - Vad är skatteplanering?

Nu är året snart till ända, så låt oss hoppas att nästa år 2021 blir mer mot det normala. Här kommer lite att fundera över, för de företagare som har möjlighet att påverka sin inkomst och önskar sänka sin skatt, eller planera för en högre pension, sjuk- eller föräldrapenninggrundande inkomst.

  • För de företagare som inte har tagit ut lön, från sitt aktiebolag upp till gränsen för statlig skatt och även räknar med att ta ut högre lön nästa år, så är det gynnsamt att ta ut en lön upp till gränsen före årets slut. Det finns numera bara en brytpunkt, då värnskatten på 5 % slopats under år 2020. Denna brytpunkt för när man börjar betala 20 % statlig skatt är 523 200 kr, om du inte har fyllt 65 år vid årets ingång. För de lyckliga som fyllt 65 år vid årets ingång möjliggörs en total årsinkomst på 575 500 kr före den statliga inkomstskatten tas ut.
  • Beroende på livssituation eller din önskan, så kan du om möjligt planera din inkomst för maximal pensions- (PGI), sjuk- (SGI), eller föräldrapenninggrundande (FGI ) inkomst. De gränser för år 2020 du kan fokusera på är följande: PGI: 539 076 kr (före allmän pensionsavgift), SGI: 378 400 kr och FGI: 473 000 kr.
  • Beträffande företag som har maskiner och inventarier som inskaffats före årsskiftet tillåts värdeminskningsavdrag. Dessutom finns så kallade förbrukningsinventarier och dessa är direkt avdragsgilla, om värdet exklusive moms ligger under 23 650 kr, för alla företag som har bokslut per den 31 december 2020.
  • För dem som fyllt 65 år 2020 kan om de vill vänta med att ta ut lön till kommande år, då era arbetsgivare-avgifter kommer sänkas från 31,42 % till 10,21 %. Vidare blir både grund- och jobbskatteavdrag högre för ert kommande år. 
  • Arbetsgivare har även år 2020 möjlighet att köpa en gåva på maximalt 1000 kr inklusive moms, vilken i sådant fall måste lämnas till samtliga anställda för att bli helt skattefri. Denna gåva blir avdragsgill som en personalkostnad.
  • För dem som har enskild firma går det att använda både periodiseringsfond, där 30 % av resultatet kan sätta av under maximalt 6 år, expansionsfond och räntefördelning. Skatten på det sista är 30 %, dock inte sjukpenning- eller pensionsgrundande. Avsättningen bör göras med beaktande av egen ålder och kommande inkomster, då syftet är att vara skatteutjämnande mellan inkomståren. 
  • Likaså aktiebolag har möjlighet att sätta av till periodiseringsfond men då med 25 % och med en schablonränta. Normalt 0,5% för avslut år 2020.
  • Förväntar du dig att få skatt tillbaka av betald F-skatt kan du begära ändrad beräkning av skatteavdrag via en preliminärskattedeklaration. Det kan ge dig skatt tillbaka tidigare, genom en ändrad beräkning av F-skatten.

GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!Skattereduktion - tillfällig skattereduktion under...
När du inte längre vill ha anstånd med skattebetal...

Relaterade inlägg

Somhemma
Din redovisningsbyrå i Stockholm
Follow us

Copyright © 2003 - 2023 All rights reserved Somhemma Din Redovisningsbyrå. Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.