Blogg - Ekonominytta

Klicka på rubrik eller "FORSÄTT LÄS MER" för att läsa hela blogginlägget!

Julklappar - Vad gäller kring julklappar?

När man inte har  tid att visa tacksamhet under årets gång, så kan alltid en julklapp av något slag skapa en viss balans. Det är samma regler för anställda som för styrelseledamöter.

Vad kan julklappen kosta?

Om en julklapp ska vara skattefri både till ägaren själv som till de anställda får den inte kosta mer än 500 kronor inklusive moms. Dock räknas inte eventuella fraktkostnader med i priset. Om företaget håller sig inom denna prisgräns fungerar det att både lyfta moms och dra av kostnaden i företaget. 

Det är dock väldigt strikt, så köper företagaren eller aktieägaren en julklapp för 501 kronor, blir hela klappen förmånsbeskattad hos den anställda. Överpriset utesluter även att företaget får dra moms och dessutom måste företaget betala arbetsgivaravgifter på hela värdet.

Julklappar för anställda

En förutsättning för att julklapparna ska vara skattefria för de anställda är att de är av mindre värde, maximalt 500 kronor inklusive moms och ges till alla anställda, alternativt en större grupp anställda.

Det är inte heller tillåtet att ge rena pengar, eller presentkort som kan bytas mot pengar, om givaren vill undvika att mottagaren blir förmånsbeskattad. Tyvärr fungerar det inte heller att låta den anställda välja att julklappens värde ska skänkas till någon ideell verksamhet eller hjälporganisation, då skulle likaså hela gåvans värde bli förmånsbeskattad hos den anställde. Vid fall att företaget själv väljer att skänka pengar till ideella verksamheter påverkar det inte den anställda, som slipper bli förmånsbeskattad. Företaget får dock inte heller avdrag för gåvan, eftersom den inte anses affärsmässig. 

Julklappar för kunder

Representationsgåvor som ges vid helger, såsom jul eller personliga högtidsdagar är inte avdragsgilla, anser skatteverket. Det bedöms som personlig generositet. Företaget kan dock få avdrag för enklare reklamgåvor av mindre värde till kunder. Julgåvan ska då ha direkt anknytning till företagets verksamhet, eller handla om enklare presentartiklar. Exempelvis pennor eller almanackor med företagets logga. Beloppsgränsen är enligt skatteverket för dessa reklamgåvor 300 kronor inklusive moms. 

Planera inkomsten - Vill du planera inkomsten år 2...

Relaterade inlägg

Somhemma
Din redovisningsbyrå i Stockholm
Follow us

Copyright © 2003 - 2023 All rights reserved Somhemma Din Redovisningsbyrå. Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.